Om Nordstrøm

”Vi ved hvad der virker – vi ved hvad der skal til” synger den debuterende danske elektropopduo Nordstrøm selvsikkert på et af numrene til deres kommende debutalbum.

Store ord for et debuterende band! Men meget tyder på, at de har noget at have det i. Allerede tre måneder efter at de blev signet af EMI Music er Nordstrøms første single, Berlin, i maj 2006 blevet ugens uundgåelige på P3. Og duoens første to koncertbookinger er til de to vel nok mest prestigiøse venues herhjemme: henholdsvis den danske talentfestival SPOT i Århus og årets Roskildefestival.

Men successen er faktisk ikke opstået ’overnight’. Den er resultatet af ti års venskab, to års grundigt og tålmodigt arbejde og en idé, der opstod en lun forårsdag i København 2004.

 

Det var en kombination af nye muligheder og en fælles ambition, der i 2004 fik Troels Holdt og Lars Malm til at danne elektropopduoen Nordstrøm: de ville lave et album, der fra start til slut var top tunet.

Drengene havde på dette tidspunkt allerede spillet sammen i godt otte år i forskellige mere rockede bandsammenhænge, men de var blevet trætte af de begrænsninger, der ligger i pop-rockens traditionelle bas-tromme-guitar-konstellation. Instrumenternes spændvidde stod ikke mål med drengenes ambitioner, ligesom den korte tid de havde til rådighed i de små studier, de lejede sig ind i, heller ikke gav dem tid til at finpudse slutresultatet. De blev aldrig rigtigt tilfredse med det, de lavede, og begyndte derfor at drømme om nye muligheder og udfordringer.

Begge dele fandt de, da Troels i 2004 investerede i en M-box og en computer. Pludselig kunne både indspilning, produktion og mix foregå hjemme i stuen – og mængden af instrumenter, lyde og ikke mindst tid til produktionerne var ubegrænset!

De nye tekniske muligheder markerer et vendepunkt for drengene. En københavnsk forårsdag i 2004 taler de deres drømme og ambitioner for fremtiden igennem. Og bliver hurtigt enige om at skrotte overdrivepedalen, forlade deres band og sammen starte på en frisk. Elektropopduoen Nordstrøm er født!

Over de næste to år skriver duoen en række skarpe og iørefaldende popnumre. Med udgangspunkt i en enkel idé, et omkvæd, en frase eller en melodi leger og eksperimenterer drengene sig frem indtil de finder lige det, der fungerer. De render ind i mange, både musikalske og tekniske blindgyder undervejs, men de giver ikke op. I stedet giver de sig tid, og sørger for at samtlige idéer får en chance og bliver fulgt helt til dørs.

Med de nye tekniske muligheder smelter sangskrivning og indspilning sammen. Men processen tager tid, for de mange nye muligheder åbner ikke bare nye perspektiver for musikken, men kræver også overblik, retning og en lang række fravalg. Her kommer drengenes mangeårige venskab dem til gode. Med stor tålmodighed og endnu større ambitioner sporer drengene sig efterhånden ind på et udtryk, der er helt deres eget, og bruger de næste par år på at perfektionere og rendyrke det.

Resultatet er blevet et friskt bud på, hvordan dansk pop anno 2006 også kan lyde: en moderne elektronisk lyd, der sender impulser fra svundne dekader.

Nordstrøms korte, præcise og stramme popsange henter tydelig inspiration fra 80’erne og navne som Pet Shop Boys, Gangway og Love Shop. Og duoen er da heller ikke bange for at kalde deres musik for pop! Men under melodiernes tilsyneladende lethed skinner et strejf af melankoli igennem: en let musikalsk dissonans blandet med et overraskende personligt og humoristisk tekstunivers, hvor alvorlige emner som tvivl, savn og natteroderi tages op til overvejelse.

Numrene til Nordstrøms debutalbum har været to år undervejs. Men fra duoen i februar skrev kontrakt med EMI Music er det til gengæld gået stærkt: bandets successingle Berlin udkom blot tre måneder senere, og bandets debutalbum forventes på gaden allerede i sensommeren. Begge dele har kunnet lade sig gøre, fordi materialet allerede lå der, da Nordstrøm blev signet. Og der kan næppe herske tvivl om, at det er netop bandets gennemarbejdede lyd og stilsikre numre, der sikrede dem pladekontrakten i første omgang!

Nordstrøm ved sandelig, hvad der skal til!

 

Nordstrøm bonusinfo:

Nordstrøms første single, Berlin, udkom på EMI Music 1. maj 2006 og blev ugens uundgåelige på P3 samme uge.

Albummet, Dagdrømmer, udkommer i sensommeren.

Nordstrøm spillede på årets SPOT-festival og spiller på årets Roskilde Festival

Nordstrøm er:
Troels Holdt: Programmering, keys, kor m.m.
Lars Malm: Vokal, keys, programmering, kor m.m.